Vinylfolie

Vill du ge din bil en unik look men känner inte för att ge bilen en permanent omlackering? Att foliera bilen är ett alternativ som inte bara ger bilen ett nytt utseende, det skyddar även originallacken och låter dig återgå till ursprungsfärgen om du känner för att ändra tillbaka. Med bilfoliering har du möjlighet att ge bilens lack i stort sett vilket utseende som helst, och nedan finner du mer information om hur det fungerar.

Vad är foliering?

Att foliera din bil innebär att man använder sig av stora vinylfolier som helt och hållet täcker lacken på bilen. Man täcker här individuella paneler av bilen med separata vinyler, vilket görs med hjälp av värmepistol. Folien skärs av i skarvarna på karossen för bästa resultat, och slutresultatet blir helt enkelt att bilen får ett nytt lager utanpå lacken. Fiffigt här är att om du får en skada på en del av karossen, kan vinylen på enbart den panelen bytas ut.

Hela processen tar ungefär 2-3 dagar beroende på bil och firma, och vilka möjligheter du har när du folierar din bil kan du läsa mer om nedan. Folieringen håller i cirka 3 – 5 år, och den är enkel att ta bort om du skulle ändra dig.

Vilket utseende kan jag ge min bil?

Du kan i stort sett välja vilket utseende som helst när du folierar din bil. Vill du ge din bil en ny metallicfärg, eller ska den vara mattfärgad eller i krom? Alternativen är många, och utöver detta kan du även välja olika tryck som ska finnas med på vinylen. Ett vanligt exempel är företagsbilar som använder sig av bilfoliering för att ge sina fordon en speciell look ihop företagets logga o.s.v på. Racing- och rallybilar är även ofta folierade, och den ofta avancerade grafiken de har visar på möjligheterna som finns med foliering.

Vad kostar det?

Precis som med vanlig billackering varierar priset på foliering mycket beroende på vilken bil du har och vem du vänder dig till. I en sökning hittar vi priser i Sverige som hamnar på allt från 5.000 kronor till upp över 30.000 kronor. Vad som kommer göra stor prisskillnad är även vilken sorts färg/material du väljer. Bland annat är metallic dyrare, och vill du ha krom får du räkna med en relativt hög kostnad.

Bilfoliering är ett alternativ till originallackering som ger din bil en ny identitet på bara några dagar. Du har här en uppsjö av möjligheter när det kommer till bilens utseende, och utöver det estetiska lyftet så sparar du som sagt även bilens originallack från flera års slit, något som är ett plus när du vill sälja bilen framöver. Och känner du inte för att foliera hela bilen kan du även välja att bara täcka en viss yta, exempelvis taket eller huven.