Biltvätt

Att tvätta bilen är en viktig del av bilens underhåll. Inte bara får du en ren och fräsch bil, men du förlänger även livslängden på lacken och motverkar bland annat rost. Här hittar du alla steg du behöver gå igenom för att få din bil riktigt fin!

Avfettning

Avfettningsmedel är i princip alltid det första steget om din bil är riktigt smutsig. Det finns här tre olika sorters avfettning som är lämpade för olika tillfällen: kallavfettning, löser asfaltsfläckar och fet smuts bäst; alkaliska avfettning, effektiv mot smuts och damm men kommer inte ta bort exempelvis asfaltsprickar; microavfettning, i stort sett en kombination av de två ovannämnda, kan behöva användas i kombination med kallavfettning.

För full effekt vid användning av kallavfettning skall bilen vara helt torr, då denna sorts avfettning inte är vattenspädbar.

Högtryck

När avfettningen har fått verka en liten stund (olika tillverkare rekommenderar olika lång tid) spolar du av bilen med en högtryckstvätt. Du börjar nerifrån och upp, och sedan uppifrån och ner. Var försiktig med högtrycken när det kommer till stenskott eller andra lackskador. Strålen är så kraftfull att du kan förvärra skadan.

Svamp

När bilen är helt avspolad får du plocka fram en hink och en ren svamp samt bilschampoo. Du kan inte använda dig av diskmedel eller liknande från hemmet, då detta är dåligt för lacken, utan använd ett riktigt bilschampoo. Ta den mängd schampoo som tillverkaren rekommenderar, det blir inte renare för att du använder större mängder. Använd nu svampen för att tvätta av bilen, och börja med de minst smutsiga delarna. Börja exempelvis med taket, och ta de nedersta delarna av karossen sist. Bilen får inte bli torr eller varm under processen, så blöt ner den med vatten om det behövs. Du skall även byta vattnet i hinken efter en stund, sikta på att byta vatten åtminstone en gång för en medelstor bil. Gör en ny sats med vatten och schampoo samt skölj av svampen. Tappar du svampen på marken måste du ta fram en ny, då den gamla kan ha samlat på sig grus och smuts som repar lacken om du fortsätter använda den. Och nknk även på att smuts och grus kan ha samlat sig i botten av hinken, och du bör därmed aldrig använda det sista vattnet i hinken.

Planerar du på att polera/vaxa bilen efteråt behöver du inte använda schampoo med vax!

När hela bilen schamponerats sköljer du av den med vanligt vattentryck. Du kan välja att torka av den efteråt med ett sämskskinn eller syntetiskt skinn, alternativt med en gummiskrapa. Använder du en skrapa måste du vara helt säker på att det inte finns smuts eller grus på den, minsta gruskorn kommer lämna en repa på bilen.

Polera och vaxa

Skall du polera och vaxa bilen måste den vara helt torr innan det påbörjas. Vi rekommenderar även att du maskerar gummi- och plastlister med maskeringstejp innan du sätter igång, då vax– och poleringsmedel lämnar märken på dessa som i stort sett är omöjliga att få bort. När detta är färdigt kan du påbörja polering av bilen.

Detta kan göras både för hand och med maskin. För hand är helt klart ett större projekt, men en maskin som hjälper dig kan idag köpas relativt billigt. Är du nybörjare rekommenderar vi inte att du använder en roterande polermaskin, då den ovane enkelt kan skada lacken om man polerar för hårt. En oscillerande maskin är då det säkrare valet.

Poleringen sker ett område i taget, och överskottet torkar du sedan bort, helst med en fibertrasa. Nästa steg är vax, och här finns det olika alternativ beroende på preferenser. Om du har polerat bilen innan räcker det med så kallat hårdvax, annars kan du använda dig av polish som även har en rengörande effekt. För att applicera vaxet kan du använda dig av en polerduk, vaxkloss eller frottéhandduk. När detta har torkat polerar/torkar du sedan bort resterna med en fibertrasa alternativt polerhandduk, men tänk på att använda flera trasor.

Fälgar

När du tvättar fälgarna kan du använda dig av en diskborste får att komma åt alla kanter och hörn. Utöver de svåråtkomliga ytorna fungerar en tvättsvamp bra. Tänk på att inte använda samma svamp för att efteråt tvätta bilens lack, utan ta i sådana fall fälgarna sist för att undvika eventuella repor i lacken. Fälgarna är ofta väldigt smutsiga, men avfettning innan tvätt med svamp brukar räcka. Om inte kan du använda fälgrengöring, då bör du däremot vara säker på att fälgen klarar av medlet, det finns fall där medlet har orsakat missfärgning av fälgen.