Billackering

Har din bil fått en skada i lacken som du bara inte kan leva med? Eller känner du helt enkelt för att ge bilen en ny look? Att lackera om bilen kräver en del jobb, och det kommer dessvärre att kosta därefter. Men priset varierar givetvis beroende på vem du vänder dig till, och efter kvaliteten på jobbet. Vi kommer här berätta mer om vad du kan tänka på när du ska lackera om bilen, och ge en överblick på ungefär hur mycket du kan komma att behöva betala.

Eget förarbete

Du kan spara en del pengar på billackering om du klarar av att göra en del av förarbetet själv. För det är just förarbetet som är viktigt när en bil lackeras om, och därmed även någonting som verkstäderna tar betalt för. Exempelvis måste skador åtgärdas och detaljer plockas bort för att jobbet ska göra korrekt och med bra resultat. Är bilen rostskadad måste detta lagas i förväg, och görs det inte korrekt kan bilen börja rosta igen efter ett par år. Kan du ordna något av ovanstående på egen hand, så att verkstaden slipper, kan du komma ner i pris.

Prisbild

Men oavsett förarbete så kommer priset variera oerhört mycket. Det kan kosta från några tusen kronor kr till flera tiotusentals kronor mer, beroende på bilmodell, förarbete, vilken typ av lack, kvalitén på jobbet o.s.v. Du får vara beredd på att betala mer för ett riktigt bra jobb. Bra att ha i åtanke är att en lackering till annan färg än bilens nuvarande kommer kosta mer. Detta då man kommer behöver lacka om insidan av dörrar, motorhuv, bagagelucka osv för ett bra resultat. Ett alternativ för att komma ner i pris är att du vänder dig till en skola inom fordonsutbildning. Dessa kan vara intresserade av att hitta en bil som eleverna får öva på att lackera om, och du behöver oftast betala betydligt mindre än vad du hade hos en vanlig verkstad, alternativt så behöver du enbart stå för materialet. Kvaliteten kan givetvis skifta, men låt dig inte skrämmas av att det inte är en professionell verkstad som gör jobbet, resultatet kan fortfarande bli mycket bra. Tänk på att det här ofta finns mer tid för att se till att jobbet blir riktigt bra.

Vill du få en prisbild för vad det kan kosta att lackera din bil är det enklast att du åker in med den till en verkstad för ett prisförslag. Utforska olika alternativ och se vad som erbjuds. Vill du jämföra olika alternativ kan du bland annat vända dig till autobutler.se. Här får du tre offerter på lackeringsarbete helt gratis och kan därmed se vilket alternativ som är bäst i just ditt område.

Försäkring

Har din bil skadats i en bilolycka och din försäkring kommer täcka arbetet, måste du se till att jobbet verkligen görs bra. Har exempelvis bara en del av bilen skadats, kan fortfarande hela bilen behöva en omlackering. Detta då det ofta kan synas en skillnad på en del som är nylackerad och en som inte är det, även om det är samma färg. Du kan därmed behöva ligga på försäkringsbolaget och kräva att hela bilen får en ny lack, för att utseende inte ska påverkas.